Българският представител в ЕК през следващите 5 години ще бъде Кристалина Георгиева

Новото европейско правителство е факт. България е силно представена от Кристалина Георгиева, която отговаря за европейския бюджет.  При представянето на Европейската комисия председателят й Жан-Клод Юнкер обяви, че Европейският съюз няма да се разширява в следващите 5 години. 

 

Въпреки препятствията с върнат кандидат за комисар и рокада в ресорите Жан-Клод Юнкер получи одобрението на евродепутатите за състава на своята комисия.

 

С 423 гласа „за”, 209 „против” и 67 „въздържал се” Европейският парламент гласува новата Европейска комисия.  Въздържаха се либералите, а зелените и крайнодесните нямаха необходимата бройка, за да наложат своите задръжки срещу екипа на Юнкер. Като нов председател н ЕК, той обеща да бъде демократичен лидер и да дава повече власт на комисарите.

 

„На моята възраст е късно да започвам кариера на диктатор. Ще искам от комисарите да се чувстват свободни и да бъде уважавана свободата им на политическо мнение.  Големият губещ от новото разпределение на отговорностите съм аз, тъй като преотстъпвам част от правата си на моите заместници”, заяви днес Юнкер. 

 

Сред заместниците на Юнкер, с един от най-силните портфейли за бюджета, е Кристалина Георгиева. Тя беше и сред първите, поздравили новия  председател. Българката ще отговаря за изразходването на 140 милиарда евро годишен бюджет и за над 30 000 служители на Европейската комисия. Под неин надзор ще е и работата на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Жените в новия екип на ЕК са 9. Новата комисия трябва да бъде одобрена от Европейския съвет и Европейския съд до дни.  Тя трябва да започне работа на 1 ноември. 

 

Репортер: Антоанета Николова