Над 500 души, чрез фалшифициране на подписите им, бяха изместени от един пенсионен фонд в друг

ДАНС по следите на крупна измама в град Брезово. Над 500 души без въобще да подозират, чрез фалшифициране на собствените им подписи, бяха изместени от един пенсионен фонд в друг. 

 

За скандалната афера са арестувани кметът на Брезово, заместникът му, секретарят на общината и банкова служителка.

 

Аферата с масовата фалшификация на декларации лъсва на бял свят, след като Красимир Аврамов получил странно писмо от пенсионния си фонд.

 

„В него ме уведомяват, че някой иска да ме прехвърли от един пенсионен фонд в друг. В това писмо беше приложено и заявление. Заявление, което не беше попълнено  от мен, нито пък подписвано от мен и това много ме озадачи”, разказва Красимир Аврамов. 

 

Мъжът е шокиран не толкова, че някой е фалшифицирал подписа му, а това че разполага с личните му данни и злоупотребява с тях. 

 

Той сигнализира прокуратурата и ДАНС, а те установяват, че по схемата са измамени още 500 души. Най-много са в ромската махала. Повечето са неграмотни, наети по временната заетост. 

 

Схемата е работила близо година. Освен кметът на Брезово и двама общински служители в нея участва и служителка от банката срещу кметството. Доскоро нейният съпруг също бил зам.-кмет.   

„Служителката на банката стои в основата на тази да я наречем операция. Извършва дейност от името на пенсионния фонд”, обясни Галин Гавраилов, зам.-окръжен прокурор на Пловдив. 

 

В Брезово хората са шокирани от действията на местната власт.

 

В късния следобед кметът, двамата общински служители и банкерката бяха освободени срещу парична гаранция общо от 9 000 лева. В понеделник  прокуратурата ще поиска те да бъдат отстранени от длъжност.