Срещу сумата от 10 000 лева Димитър Колев си купува имот в Бургас, а за 20 000 лева декар земя

 

Миналата седмица станахме свидетели как прокуратурата и ДАНС хванаха началници в митниците с големи суми пари, за които не могат да докажат откъде са. Един от тях - шефът на пункт „Лесово” Димитър Колев беше заловен с плик с 10 000 лева по данни на прокуратурата. А в дома му бяха намерени 82 000 лева, за които неговият адвокат твърди, че са декларирани пред НАП. 

 

Нашият екип провери - заплатата на един митнически началник в „Лесово” е 1600-1700 лева. Поинтересувахме се и заснехме имотите на Димитър Колев. И се натъкнахме на интересни факти - той си е купил земя и апартамент на морето в пъти по-евтини от пазарните цени. Това сочат документите. Дали е имал късмет с евтини имоти, или е прикрита истинската стойност, за да не се набива на очи откъде митничарят разполага с толкова пари? 

 

Възможно ли е апартамент в Бургас от 100 квадрата да струва 10 хиляди лева, а декар земя на първа линия в Созопол - 20 хиляди? Ако вярваме на нотариалните актове, които има началникът на митница „Лесово” Димитър Колев - да. Срещу тези скромни суми той се сдобива с тези имоти през 2002-ра и 2007-ма година. 

 

Започваме от последната сделка на Колев - терен от декар и сто квадратни метра на брега на морето в местността Буджака в Созопол. За него митничарят плаща 20 000 лева на петима възрастни съсобственици. Това пише в нотариалния акт, който се пази в Агенцията по вписванията. Интересна е и данъчната оценка - 13 лева и 80 стотинки. Според брокери през 2007 година, когато Колев прави сделката, е било немислимо да се купи терен почти на брега, пък бил той и земеделски, за 20 хиляди. 

 

А имотът на Колев излиза по 18 лева на квадратен метър. Така че той или е ударил джакпот, като е убедил възрастните съсобственици да му го продадат толкова евтино, или е успял да укрие колко действително е платил за него. Пазарната стойност на терена е била между 150 и 300 хиляди евро. От две години тук се строи сграда с разгърната площ от над 600 квадратни метра. 

 

Басейнът на новостроящия се хотел е буквално върху плажната ивица на Созопол, само на метри от морските вълни.

 

След като бъде завършен, стойността на имота ще надхвърли половин милион евро.
Подобна щастлива сделка за малко пари митничарят е направил и през 2002-ра година, когато заедно с бившата си към момента съпруга, купува апартамент с гараж в Бургас от 106 квадратни метра за 10 400 лева. Видимо от документите в Агенцията по вписванията. Брокери си спомнят, че са извършвали сделки в същия район на коренно различни цени. 

 

Така излиза че пазарната стойност на този апартамент от 106 квадрата е била над 20 000 долара - четири пъти повече, отколкото 10-те хиляди лева, записани в нотариалния акт на Колев. Тук отново стои въпросът дали митничарят е имал късмет с евтин имот. Или ако истинската му цена е прикрита, откъде са парите, с които е купен? 

 

Димитър Колев е имал дял в още един апартамент, наследствен на втората му съпруга, починалата наскоро. Намира се близо до морската градина в Бургас. Своята една трета митничарят е прехвърлил на родителите на съпругата си преди два месеца. Според запознати миналата седмица именно там ДАНС намират 82 хиляди лева с неустановен произход. Съседите не са забелязали митничарят да се отличава с охолен начин на живот. 

 

Арестът на Колев е втори за него, след като през 2010 година беше задържан за 24 часа при мегаакция за подкупни митничари. Но беше освободен без повдигане на обвинение. 

 

Репортер: Цеца Алексова