Атанас Гурков причини смърт на пътя, след като се качва да кара пиян

 

Днес в Бургас почва делото срещу пореден герой на предаването "Разследване" - криминално проявеният кмет на сливенското село Ковачите, който кара пиян и уби човек, а след това го заснехме да шофира системно без книжка. 

 

Месеци след разследването на Марин Николов кметът Атанас Гурков призна вина пред съда в Сливен и получи 3 и половина години затвор. Сега обаче изненадващо обжалва, че е невинен

 

Вече всеки в района на Сливен знае кой е кметът Гурков - човек, регистриран за кражби, побоища, шофирания в нетрезво състояние, повечето без наказания. През зимата след удар на пътя Гурков причинява смъртта на 53-годишния Въльо Арабаджиев. По данни от дрегера алкохолът в кръвта му е 2.6 промила. Отнета му е книжката, но продължава да се весели в заведенията на село Ковачите и всеки ден кара автомобилите си. 

 

Екипът на "Разследване" го засне многократно да шофира на дълги и къси разстояния, а когато го изненадахме с камера и микрофон при паркиране на метри от дома на един от селските полицаи, Гурков се опита да ни излъже – няколко пъти.

 

През септември в Сливенския районен съд Гурков приема процедурата за съкратено правосъдие – това значи подсъдимият да се признае за виновен, съдът да съкрати работата си и да даде наказание под минималното, предвидено в закона. Така и става, Гурков си признава, че е пил и причинил смърт на пътя и получава 3 години и 4 месеца затвор, плюс 5 години лишаване от правото да кара кола. 

 

Сега обаче кметът обжалва присъдата – била необоснована, несправедлива и постановена при съществени нарушения на закона. Дъщерята на убития на пътя Арабаджиев Станимира вижда парадокс в това веднъж да признаеш, че си виновен, а после да обжалваш, че не си.

 

Последно признава ли се за виновен кметът Гурков или не се признава? Това питат близките на загиналия в катастрофата. Това питаме и ние. Делото по неговата жалба в Бургаския окръжен съд е след броени часове. Съдът ще прецени дали да отмени или потвърди присъдата за затвор на кмета на Ковачите.

 

Повече по темата гледайте във видеото.