Антиките се превозват от Сирия за Западна Европа, а България е само транзитна спирка

 

Tерористични организации се финансират с пари от трафик на антики през България. Това показват анализите на асоциация "Форум". Антиките се разграбват от мародери на „Ислямска държава” в Сирия, а целта са пазарите в Западна Европа.

 

Според анализите на неправителствената организация, България е само транзитна спирка.  „Те са установили, че във България износът е лесен, очевидно тук трафичните канали са отворени логически”, коментира Щерьо Ножаров, бивш експерт от ВКП . 

 

Присъди за трафик на антики липсват. За последната една година от 5000 действащи иманяри у нас със затвор е наказан един. А според експерта 70 процента от културните ни ценности вече са разграбени.   „Фактът, че напоследък все повече криминалния контингент се насочва към подмяна на музейни експозиции показва, че по-голяма част от страната е разкопана и няма голям потенциал”, коментира още Ножаров. 

 

Три музея в България вече са затворени със съмнения, че експозициите им са подменени с фалшиви. Един от тях е този в Гоце Делчев.  Това е рутинна инвентаризация, която се прави указания на ръководните органи, заяви Спаска Паскова, главен уредник на Общински исторически музей град Гоце Делчев. Според главния уредник ,в тази инвентаризация няма нищо смущаващо, освен това, че може да продължи дълго.