ВСС не успя да избере кой да оглави Апелативния съд в София

 

Клетва и молитва за избор на съдебен шеф. Арена на необикновения протест стана Висшият съдебен съвет, където магистратите избираха председател на Софийския апелативен съд. За втори път. И отново без успех.


Пенгезов беше новият стар кандитат за председател на Софийския апелативен съд. Опонираше му Стефан Гроздев, който е и временно изпълняваш длъжниостта.


Общото между двамата освен че не събраха нужните им  гласа, за да бъдат избрани, е и факта, че и двамата са клиенти на прокуратурата.


Проверката срещу Пенгезов е за злоупотреба с евросредства, а срещу Гроздев - затова че е получил подкуп, за да признае настоящия главен мюфтия Мустафа Хаджи за легитимен.
Сигналът е подаден от Неджим Генджев, който днес протестира пред ВСС и дори прокле кадровиците на Темида.


С клетва ислямският духовник и неуспял мюфтия Неджим Генджев посрещна кандидатите за поста председател на Апелативния съд.


„Тази молитва, считайте я молитва проклятие. - За какво го проклехте? - Аз не проклинам никого, с тази молитва предупреждавам Висшия съдебен съвет да не избира Стефан Гроздев”, заяви бившия главун мюфтия Неджим Генджев.


Дали заради клетвата или заради проверката за подкуп срещу Гроздев обаче, Висшия съдебен съвет му даде едва 11 гласа "за" и така той не успя да спечели конкурса.


Опонентът на Стефан Гроздев - Веселин Пенгезов пък запоздря, че не клетвите, а липсата на подходящ послушен кандидат проваля изборът за втори път.


„Най-добре да изберат някой от тях си, да си свършат работата. Това е. Това е несериозно просто, може ли да няма избор от април месец?”, запита бившият председател на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов.


Но не спести добри думи за опонента си.


„Не искам да коментирам моя опонент. Много добър професионалист е, много добър съдия, интелигентен мъж, но малко така го е страх в определени моменти”, смята Веселин Пенгезов.


Същата оценка Гроздев получи и от Висшия съдебен съвет. Пенгезов бе определен за добър професионалист, но с безнравствено поведение и очаквано получи само един глас.


След края на гласуването Пенгезов заяви, че ще се кандидатира и за трети път. Опонентът му заяви, че щял да си помисли.


Повече по темата гледайте във видеото.