Делото за прословутите тефтерчета влезе днес в съда

Прокуратурата поиска присъдата на Филип Златанов, обявена от Софийския градски съд, да остане, предаде БГНЕС. Златанов бе осъден от СГС на 3,5 години затвор ефективно.

 

Делото за прословутите тефтерчета на Филип Златанов влезе днес в съда. 

 

Въпреки че основните доказателства бяха откраднати и все още не са открити, заседанието започна с разпит на вещи лица. В съдебната зала беше разпитано вещото лице Валери Костадинов, който имаше за задача да каже дали почеркът в тефтерчетата е именно на Филип Златанов. Пред съда той обясни, че е виждал само едно тефтерче с черни корици, от което са изписани 29 страници. Вещото лице беше категорично, че почеркът е на Златанов. Експертът каза, че е проверявал версията дали в тефтерчето е писала Искра Фидосова. 

 

На Филип Златанов му прилоша, което спря делото за половин час. Пред медиите той обясни, че е притеснен за изхода на делото. "Аз не съм виждал никакви тефтери от лятото на миналата година. Не е приятно на никой да бъде тема номер едно в медиите", заяви той. Очаква след като Златанов бъде прегледан от съдебен лекар, да даде обяснения пред съда. В рамките на днешния ден може да очакваме и пледоарии и присъда по делото. 

 

Този месец скандалните тефтерчета на Филип Златанов, бившия председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, бяха откраднати докато вещото лице Стефан Бенчев, което трябваше да направи графическа експертиза, ги пренасяше с личния си автомобил.

 

В тефтерчетата на Филип Златанов се съдържа информация с указания кой да бъде "ударен" и кой "оправен". В тефтерчетата фигурираха инициалите - И.Ф., Б.Б. и Ц.Ц., както и името на президента. На първа инстанция Филип Златанов бе осъден на 3 години и половина затвор.