В началото получаването на пенливо вино било грешка

 

Векове наред шампанското е неразделна част от празничната новогодишна нощ. Играта на мехурчетата и характерният пукот на тапата правят тържествен всеки момент

 

Само на няколко километра от центъра на София се намира една от най-старите изби в България. Години наред зад дебелите й стени са съхранявали уникални вина, брендита и коняци. Вместо гроздов еликсир обаче, в началото там се е правила бира.

 

Сред бъчвите с червено вино се крият и потънали в прах бутилки с шампанско, произведено по оригинална френска рецепта. Всяка една от тези бутилки носи тайната на доброто шампанско. Повечето от тях са отлежали над половин век.

 

В началото получаването на пенливо вино било грешка. Заради студения климат в Северна Франция дрождите започвали отново да ферментират напролет и това объркало винарите. 

 

Постепенно обаче "дяволската напитка” започнала да привлича интереса на винарите и минусите били превърнати в плюсове. Всяка бутилка шампанско престоява от една до три години в хоризонтално положение, за да може в нея да протече вторичната ферментация.

 

След вторичната ферментация бутилките се подреждат на хладно, на стелажи под ъгъл от 45 градуса. Заради високото налягане в бутилката – опиянението настъпва много по-бързо. По-бързо идва и празничното настроение, а характерният пукот се постига от лекия наклон на бутилката и при температура от 6 до 8 градуса.