Природозащитници обаче алармираха за нарушения в концесията

 

Пореден рунд в битката за втори лифт на Банско. Жители на зимния курорт отново излязоха на протест с искане ски зоната да се разшири. Природозащитници обаче алармираха за нарушения в концесията.

 

С организиран превоз стотици банскалии дойдоха край Симитли. Подкрепиха ги и кметовете на съседните общини. В искането си за втори лифт и още писти, банскалии затвориха пътя за Гърция при Симитли.

 

„Ако има решение утре, то ще бъде положително, но аз не мисля, че утре ще се вземе решение, по-скоро другата седмица, защото трябва на правителството време”, каза кметът на Банско Георги Икономов.

 

Аргументите на местните и бизнеса остават същите - трябва да се сложи край на километричните опашки пред лифта, които сега водят до отлив на туристи.

 

Според природозащитници, проблемът с опашките пред лифта може да бъде решен по друг начин. „Около 10 хиляди дървета бяха изсечени за да се просече предишната кабинка, предполагам, ако се иска нова кабинка, щетата няма да е по-малка. Затова нашето предложение е, ако има проблем с капацитета да се увеличат капацитета на съществуващата кабинка, която е законна”, коментира Тома Белев.

 

Природозащитници отново алармираха за незаконно строителство над Банско. „Там се установиха площи, които са надзети над площта, която е отдадена на концесионера, установиха се проблеми с изчисляване на концесионното възнаграждение”, допълни Белев.

 

От прокуратурата в Благоевград, обаче обясниха, че са отказали да образуват досъдебно производство по тези сигнали, тъй като нямало данни за престъпление. „Това са поредните внушения, поредните демагогски изказвания на еколозите”, категоричен бе кметът на Банско.

 

Все пак стана ясно, че решението за Банско се отлага. Очакваше се утре министрите да разрешат или не разширяването на ски зоната в курорта. Междуведомствената комисия, която работи по казуса, обаче поискала още 10 дни, преди да представи становището си на кабинета.

 

Репортер: Екатерина Николова