Премиерът уточни, че всеки ден провежда среща с коалиционните партньори

"Реформаторският блок и вицепремиера Ивайло Калфин ме подкрепят за взимането на дълга". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов. "Даже думата дълг не ми харесва. Има стари плащания 7,5 млрд. Огромна е нуждата за финансиране на разни неща през следващите години. Финансистите го разбират добре", допълни той. 

 

"Всички се възползват сега да си правят политика на мой гръб. Мога да търпя до едно време", категоричен бе Борисов.

 

 

Премиерът уточни, че всеки ден провежда среща с коалиционните партньори. "Снощи имах такава среща с Реформаторския блок и те ме увериха, че ще подкрепят взимането на новия дълг в размер на 16 млрд. лева", каза той. Борисов благодари и на вицепремиера Ивайло Калфин, че също е застанал зад искането за дълг.

 

Относно позицията на БСП и "Атака", Борисов коментира, че тя е разбираема, защото двете партии са опозиционни. Оплака се обаче от липсата на подкрепа при коалиционните партньори.

 

"Ако не получи подкрепа в зала за дълга, няма да има пари, и няма да можем да платим, ще фалира държавата и ще приключим", добави Бойко Борисов.

 

Министър-председателят съобщи, че е поел ангажимент в рамките на 5-6 месеца правителството му да се справи с контрабандата. Той очаква между 600 милиона лева до милиард повече приходи в бюджета.

 

"Трябва да се гледа по-спокойни и по-мъдро на важните неща в живота". С тези думи премиерът Борисов коментира резултатите от вчерашната среща между президента Владимир Путин и унгарския премиер Виктор Орбан, на която стана ясно, че Москва е готова да прокара подводен газопровод и до България, ако няма проблеми с ЕС. Борисов отново повтори, че София няма писмено потвърждение за спирането на проекта "Южен поток".