Отбелязването на новата лунна година е най-важният празник в Китай

С пищни празненства в Китай започна годината на синята дървена овца. Това е един от най-големите празници в източната страна, а заради растящото й икономическо влияние набира все по-голяма популярност в Азия и целия свят.


Отбелязването на новата лунна година е най-важният празник в Китай и по традиция голям повод за семейни събирания. Пътуванията на китайците обаче започнаха две седмици по-рано, като се стигна до най-голямото придвижване на хора в съвременния свят. Преди всичко новата година е възможност за хората да отправят молитва за по-добър живот. Храмът на белия облак е един от многото в Пекин, към които хората се стичат, за да се помолят.

 

Лунната нова година става все по-популярен празник и извън пределите на Китай. Жителите на филипинската столица Манила също приветстваха годината на овцата с многоцветни танцуващите дракони и фойерверки.

 

Празникът се отбелязва и в Тайван, Малайзия, Индонезия и навсякъде по света, където има китайски общности. Тържествата тази година започнаха на 19 и ще приключат на 24 февруари.