Броят на засегнатите места постепенно намалява, коментира вътрешният министър в оставка

„Няма особена промяна в обстановката в страната, към 16.00 часа днес 685 населени места са без ток”. Това заяви днес в Кърджали вътрешният министър в оставка Веселин Вучков, който се включи в работата на областния кризисен щаб, предаде БГНЕС.

 

Все пак има и нещо положително, числото на селищата без електрозахранване постепенно намалява, но е достатъчно високо, коментира министърът в оставка.

 

"Постепенно се възстановяват връзките и на мобилните оператори. Областните директори осигуриха засилено полицейско присъствие в районите, които останаха без ток. Служителите на МВР, в това число огнеборци и спасители, се справят много добре на този етап", допълни Вучков.

 

В хотел "Планински изглед" в ардинското село Ябълковец са блокирани около 80 туристи, сред които 50 съдии и 30 учители. Според директора на пожарната комисар Тодоров те не са бедстващи, осигурена им е храна, вода и отопление.

 

Областният управител Илия Илиев заяви, че в община Черноочене електрозахранването е възстановено. „Надеждата е до края на деня това да се случи и в Ардино, общината, която първа обяви бедствено положение и все още не може да се върне към нормалния ритъм на живот. В община Кирково има ток само в района на село Бенковски. Екипите на EVN работят при много тежки условия, има преспи до 4-5 метра в областта. Проходими са вече първокласните пътища до общинските центрове. В община Кърджали почти няма населени места без ток”, обобщи Илиев.

 

От събота до днес огнеборците и спасителите се отзоваха на над 200 сигнала за кризисни ситуации, само днес инцидентите бяха 28, посочи директорът комисар Христо Тодоров. В момента на терен работят 18 екипа, като 6 от тях отстраняват паднали дървета. Днес с пожарни коли са извозени 14 болни, от които 4 с инсулинова зависимост, 3 деца, 8 за хемодиализа.

 

"Имаме готовност и сме предложили на всички кметове при необходимост да доставим хляб и хранителни продукти, до момента в кризисния щаб не е постъпило подобно искане. Наложи се включване на нашите мобилни генератори в общинските центрове, за да могат хората да заредят поне телефоните си", посочи комисар Тодоров.