Наводненията в „Аспарухово” станаха повод за жалба до Комисията за защита от дискриминация

 

Водещите на „Здравей, България” Ани Цолова и Виктор Николаев бяха обвинени в дискриминация. Те прочетоха в ефир на 20 юни 2014 г. публикация на сутринта след опустошителните наводнения във варненския квартал „Аспарухово”. Това стана повод председателят на фондация „Ромска солидарност” Демир Янев да сезира Комисията за защита от дискриминация.

 

Според него водещите са поставили фокуса върху „незаконната циганска сеч”. Янев допълва, че този вид дискусии се възприемат от ромите като тормоз и заплаха и нагнетяват чувство на несигурност, унижение, страх, омраза и отчуждение от обществото.

 

На 24 март 2015 г. Комисията за защита от дискриминация констатира, в предаването е имало случай на дискриминация – засегнати са неопределен брой лица по признак етническа принадлежност.

 

Комисията препоръчва занапред журналистите в телевизията да се въздържат от изявления, засягащи честта и достойнството на личността на основата на признак етническа принадлежност и/или подбуждащи към дискриминация. Има и съвет да бъде въведен механизъм за самоконтрол, като се очаква периодично докладване на всеки три месеца за срок от една година.

 

 „Дискриминацията е в използването на думите „циганска сеч”, което е цитат от публикация няколко месеца по-рано”, каза заместник-председателят на комисията Баки Хюсеин.

 

Водещите упрекнаха Комисията за защита от дискриминация в избирателност в санкциите, тъй като в онлайн пространството има стотици страници и публикации, използващи същата фраза, срещу които не са предприети подобни мерки. Златина Дукова от своя страна отвърна, че в случая е постъпила конкретна жалба с оплаквания и те са длъжни да се произнесат по нея.

 

Целия разговор по темата гледайте във видеото.