Срещу него са повдигнати три обвинения за длъжностни престъпления

Снимка: Архив БГНЕС

 

Апелативният съд в Пловдив потвърди решението на Смолянския окръжен съд за отстраняване от длъжност на кмета на Неделино Стоян Беширов. Срещу него са повдигнати три обвинения за длъжностни престъпления на обща стойност около 700 000 лева. Апелативният съдия Евдокия Кемалова смята, че е възможно Стоян Беширов да влияе на подчинените си, ако остане на поста. Определението ѝ не може да се обжалва.  

Още по темата

 

Съдът в Смолян отстрани от длъжност кмета на община Неделино Стоян Беширов след разследване на Нова телевизия. В предаването „Разследване” Беширов беше уличен в злоупотреба с обществени поръчки за над 900 000 лева.

 

На кмета е повдигнато обвинение за престъпления по служба и злоупотреба с пари по европейските програми.

 

Междувременно свидетели по делото вече са се оплакали, че срещу тях е упражняван натиск. Авторът на разследването Васил Иванов коментира, че и върху самия него е имало такъв. Правени са всякакви опити да се спре излъчването на материала, в това число и традиционните заплахи по телефона и проследявания.

 

„Това са стандартните заплахи. Като отхвърлиш предложенията, започват нощните позвънявания, заплахите”, заяви Васил Иванов в предаването „Здравей, България”. 


 В разследването си журналистите разкриха, че през лятото на 2014 г. с държавни пари е била ремонтирана детската градина в Неделино. Фирма е получила 40 000 лева, за да смени дограмата на детската градина, но това се е случило само на документи.

 

Веднага след излъчването на разследването, прокуратурата се самосезира, извърши се спешна проверка, а в Неделино бяха изпратени екипи на ДАНС и софийската прокуратура.

 

Държавното обвинение образува досъдебно производство за престъпление по служба срещу Беширов и му повдигна няколко обвинения.