На фона на мрачната статистика държавата подготвя специална стратегия

 

На фона на мрачната статистика държавата подготвя специална стратегия. Тя предвижда всички деца-жертви на насилие и престъпление да бъдат разпитвани по щадящ начин в така наречените сини стаи. 

 

Разпитите стават в уютна среда, близка до семейната, така че децата да се отпуснат и да разкажат за преживяното, без допълнително да им бъде създаван стрес. В стаите има кукли, играчки, най-различни методи, по които стават тези разпити.

 

В ромската махала „Нов път” във Видин е домът на едно 15-годишно момиче, станало жертва на сводници. Мъжете са с известни имена, живеят в същата махала и са на свобода, без обвинения.

 

„Десет дни Адриан я задържал, била е заключена в неговия дом, след което я е закарал горе, да бъде проститутка”, разказва бащата Красимир. 

 

Момичето изчезва през октомври, но родителите не подават сигнал в полицията. 

 

„Полицаите знаят това нещо, те минават и си взимат комисионната и ги оставят да работят”, разказва бащата. 

 

Родителите сами търсят дъщеря си, намират я месец по-късно по сигнал на съсед. Тогава викат МВР. 

 

Момичето не е разпитано по щадящ психиката й начин. Въпреки че синя стая във Видим има. 

 

„Нашите усилия са насочени именно в тази насока, въвеждането именно на тези минимални стандарти за разпит на деца, които да гарантират не само съхранение на детската психика, но и събиране на по-качествена информация, която да послужи на правосъдието”, заяви Силвия Славчева, директор на Кризисния център във Видин. 

 

Такава информация не е събрана от разследващите във Видин. Потърсихме прокурора по делото, но се оказа, че тя е в болничен до средата на май.

 

От ноември тази година всички деца, станали жертви на престъпления, ще трябва да бъдат разпитвани в сини стаи.