Общата стойност на откраднатите вещи е в размер на 10 млн. евро

Властите в Румъния арестуваха 26 души заради връзки с т. нар. академия за престъпници, която се предполага, че стои зад редица кражби на бижута в Европа. Според прокурори мрежата е била организирана като военна част със стриктни правила, а участващите в нея близо 100 човека са преминавали през специално обучение.

 

"Всеки един от обирите е продължавал най-много 60 секунди, като всеки един от участниците е играел предварително определена роля", заяви прокурорът Джорджина Хосу, цитиран от Франс прес и БГНЕС.

 

Румънсктата група е отговорна за кражби във Великобритания, Франция, Германия и Белгия като общата стойност на плячката им е в размер на 10 млн. евро.

 

"В повечето случаи двама елегантно облечени мъже влизат в магазина, казвайки, че искат да закупят часовник, след което неутрализират охраната", разказва схемата на обирите Хосу. "След това те са последвани от други членове на мрежата, които използват чукове или брадви, за да счупят стъклата на магазина и да избягат с бижутата и часовниците", допълва тя.

 

Членовете на мрежата не са използвали нито коли, нито мобилни телефони. За да може един крадец да се присъедини към академията, той трябва да подпише документ, описващ неговите задължения, както и да даде детайлна информация за своите близки.

 

Мрежата е била ръководена от Адриан Марин Ботез, чийто прякор е бил "върховният лидер". Той е в румънски затвор от 2014 г. с 10-годишна присъда за опит за убийство.

 

По време на разследването полицията е провела акции на 52 адреса в Румъния, от където са конфискувани бижута, часовници и скъпи коли.