Замесена е гръцка фирма, регистрирана в България

 

545 кг марихуана с произход от Албания са задържали на КГПП Кулата. Акцията е реализирана с участието на Агенция Митници, ГП и новосформираното звено "Наркотици" към ГДБОП. Това съобщиха на специална пресконференция в Петрич главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов и говорителят на Окръжна прокуратура Весела Стоилова, предаде БГНЕС.

Още по темата

 

"В началото на април колегите от новосформираното звено получават информация от партньорска служба, че България е част от канал за транзит на наркотични вещества", поясни Костов. Той поясни, че гръцка фирма, регистрирана в България, ползва за транспорта на наркотичните вещества товарни автомобили с българска регистрация.

 

"Бързо е установен оперативно интересен кръг от гръцки фирми и товарни автомобили. Информацията се прецизира и се започва наблюдение", допълни Костов. Според него първата реализация на партньора от европейските служби е реализирана на 19 април във Великобритания, когато е задържан 25 кг кокаин. Задържаните при тази акция са албански граждани.

 

"На 29 април автомобил с българска регистрация се явява на ГКПП Кулата, Гранична полиция информира ГДБОП и заедно с колегите от АМ започват щателна проверка", каза Костов.

 

"Шофьорът на автомобила с българска регистрация е 44-годишен гръцки гражданин Георгиус Клеанатос, издирван в Шенгенската информационна система. На същия е наложена постоянна мярка задържане под стража. Работата по случая продължава" каза прокурор Весела Стоилова, говорител на ОП.

 

Наркотикът е открит, след като автомобилът е преминал през рентгена на АМ на 30 април. Наложило се е с помощта на кран да повдигнат шасито и да открият подредените 275 пакета, положени в шасито под товара, който е бил пластмасови изделия.

 

"Автомобилът е тръгнал от Албния през Гърция и България с крайна дестинация Белгия, цената на дребно на заловената марихуана в Белгия е 2.5 млн. евро", каза Цветан Панков, началник отдел Наркотици в ГДБОП. 

 

Снимка: Shutterstock