Досегашният премиер ще управлява още пет години, този път без нуждата от коалиционен партньор

 

Изненадваща развръзка във Великобритания. Премиерът Дейвид Камерън остава на власт след неочаквано голяма победа. Кралицата вече му връчи мандат за съставяне на правителство, а лидерите на три големи партии подадоха оставки след провал на изборите. 

 

Дейвид Камерън се завръща на "Даунинг стрийт” 10 и то триумфално – досегашният премиер ще управлява още пет години, този път без нуждата от коалиционен партньор. Пълната му победа е изненадваща, тъй като нито едно от предварителните проучвания не предвиди възможността за пълно мнозинство в парламента. 

Още по темата

 

Нищо от прогнозите в оспорваната борба не се оправда. В навечерието на изборите дори самите консерватори не предвиждаха толкова убедителна победа. Преди изборите се смяташе, че лейбъристите дори имат шанс да поемат властта. Партията отчете поражението, а лидерът им подаде оставка.

 

"Приятели, това не е речта, която ми се искаше да държа днес. Още вярвам, че страната се нуждае от правителство на лейбъристите. Но народът реши друго. Обадих се на Дейвид Камерън и го поздравих. Поемам вината за поражението”, заяви ….. 

 

Сред губещите от изборите е и лидерът на популистите от ЮКИП Найджъл Фарадж. Той загуби депутатското си място и подаде оставка. Резултатът от вота е повод за притеснения в Брюксел. Консерваторите обещаха референдум за напускането на Европейския съюз, ако бъдат преизбрани. 

 

В речта си Дейвид Камерън потвърди, че референдум ще има. Гласуването трябва да се проведе преди края на 2017 година.

 

Кореспондент: Христина Иванова