Извършителят е неизвестен

Младата турска изпълнителка Мутлу Кая, участваща в телевизионно музикално състезание, е в критично състояние в болница, след като беше застреляна в главата от неизвестен извършител, съобщи БГНЕС, позовавайки се на данни от полицията.

 

Мутлу е родом от консервативния Диарбекир, в югоизточната, населена предимно с кюрдско малцинство, част на Турция. По-рано тя бе казала пред журналисти, че е получавала заплахи със смърт заради участието си в състезанието за музикални таланти. Тя е била простреляна в дома си в Ергани, в провинция Диарбекир, в ранните часове на деня, съобщи агенция "Доган". В момента се намира в реанимация. Нападателят я е прострелял от градината през прозорец на къщата. Мутлу участваше в тв шоу, подобно на "Британия търси талант".

 

Анадолската агенция съобщи, че има арестуван заподозрян, който е разпитван от полицията, но не даде повече подробности. Вестник "Поста" съобщи по-рано, че момичето е било заплашвано заради отиването си в Истанбул за състезанието. Кюрдското мнозинство в Югоизточна Турция е известно с патриархалните си нрави и консерватизъм, като там общоприетото схващане е, че жените трябва да си стоят само у дома като съпруги и домакини.