Тримата пребивавали в страната, използвайки за основание кандидатстване за бежански статут

Екстрадират трима каналджии на имигранти, информират от ДАНС. Припомняме, че при акцияна 20 май на Държавна агенция "Национална сигурност", Столична дирекция на вътрешните работи и Дирекция "Миграция" – МВР бяха задържани три лица от алжирски, ирански и иракски произход за незаконно въвеждане и прехвърляне на чужденци към и през територията на България.

 

Тримата са пребивавали в страната, като са използвали за основание кандидатстване за бежански статут. За лицата е установено, че са организирали незаконно прехвърляне на имигранти от Афганистан, Пакистан и Близкия изток към Западна Европа през териториите на Турция, България и Сърбия. Иракският гражданин е използвал апартамент в ж.к. "Люлин" като депо за временно настаняване на незаконно влезли в страната чужденци преди тяхното прехвърляне.

 

С цел преустановяване на престъпната дейност на лицата със заповед на председателя на ДАНС са наложени принудителни административни мерки отнемане на правото на пребиваване в България, принудително отвеждане до границата, експулсиране и забрана за влизане в страната за срок от пет години. Мерките подлежат на незабавно изпълнение.  Предстои установяване на останалите организатори и участници в мрежата.