Сред средствата за "превъзпитаване" били шамари, палки, електрошок и давене

 

Стотици анкетирани от Хелзинкския комитет арестанти и затворници се оплакаха от полицейско насилие и дори изтезания.  


От препитаните 1700 души над една трета са заявили, че са бити от органите на реда. Има ли наказани и как ще се превъзпитава родната полиция?

 

Шамари, палки, електрошок. Давене в язовир. Така българските полицаи са се отнесли с 1/3 от 1700 затворници, твърдят те пред Българския хелзингски комитет.

 

"Методите, по които са изтезавани, подчертавам изтезавани, давени, душени,разпънати на кръст, удряни с всякакви предмети. Много често имаме сведения, че са принуждавани чрез насилие да признават и неща, които не са извършвали", заяви Жени Иванова от Българския хелзинкски комитет. 

 

Първенец по оплаквания от насилие са ромите -  близо 30 % от анкетираните. Следват ги българите - 16 % от анкетираните били бити, последни в класацията са чужденците, спрямо които полицаите превишили правата си при 15 % от задържаните. 

 

От МВР признават, че има проблем.

 

"Ще вземем мерки. Конкретно провеждаме обучения в момента сред нашите служители относно употребата на физическа сила и помощни средства", коментира Милорад Йорданов, асистент в Академията на МВР. 

 

В същото време той отрича полицаите да прикриват своите си колеги, които бият задържани. Факт, който се видя от клипчето с полицейско насилие на служители в 1-во РПУ, които бият момче и момиче в София пред очите на своите колеги. 

 

"Има наказани служители, има и уволнени такива", категоричен е Йорданов. 

 

Сред тях обаче не е униформеният, от който Добринка Божилова се оплака през януари, че я е пребил в метрото. Срещу полицая разследването е прекратено.