В престъпления по служба са обвинени и още две служителки на общината

Окръжната прокуратура в Ловеч внесе обвинителен акт срещу кмета на Тетевен Милен Милев и заместника му Детелин Пърлев по започналото през март миналата година досъдебно производство.


В хода на разследването обвинението срещу двамата беше разширено. Освен за престъпления по служба, Милев е обвинен и за длъжностно присвояване, а срещу Пърлев са повдигнати обвинения и за документни престъпления.


Под наказателна отговорност са привлечени и главният счетоводител на общината Ирена Тихолова, както и служителката Биляна Василева.


Милев е обвинен в длъжностно присвояване и престъпление по служба. В качеството си на длъжностно лице - председател на Управителния съвет на Общинска фондация "Тома Васильов" той присвоил чужди пари, собственост на фондацията, поверени му да ги управлява, съобщават от прокуратурата. Присвоените средства са в големи размери и са върнати до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд.


По второто обвинение Милев ще отговаря за това, че в качеството си на кмет е нарушил разпоредби на Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) и Закона за обществените поръчки (ЗОП) с цел имотна облага за фирма "Ярис" ЕООД –Ловеч. Това нанесло вреди за общината в размер на близо 370 000 лева.


Детелин Пърлев е обвинен за извършени документни престъпления и престъпления по служба. Според прокурорите той съставил неистински официални документи – 696 броя заповеди, 8 броя договори, удостоверяващи прехвърляне право на собственост и 3 броя договори за учредяване на други вещни права. Пърлев е обвинен и за това, че в качеството си на заместник-кмет на Тетевен е използвал служебното си положение, като в нарушение на ЗОП е помогнал фирма "Ярис" ЕООД да спечели обществена поръчка за доставка на хранителни продукти на заведенията на обществена издръжка в общината.


За последното престъпление помогнала и Ирена Тихолова в качеството си на главен счетоводител на Тетевен.


Биляна Василева пък е обвинена в престъпно ползване на преправени документи, свързани с опорочената обществена поръчка.


Окръжният съд в Ловеч е насрочил заседанията по делото съответно за 15, 16 и 19 октомври 2015 г. 

 

Милен Милев беше арестуван при акция на ДАНС на 17 март миналата година и е обвинен за престъпления по служба, свързани с непроведена обеществена поръчка за доставка на храни в детски и социални заведения в общината. По-късно постоянната мярка за задържане на Милев беше променена на домашен арест, а след това в парична гаранция.