София Калинова се бори за правата на глухите още от ученичка

 

Българка ще се бори за международния приз "Десетте най-изявените млади личности в света".

 

София Калинова се бори за правата на глухите още от ученичка. Когато е в 12 клас, й забраняват да се яви на матура по английски език, защото един от елементите на изпита е слушане с разбиране. А тя не чува.

 

"Посъветваха ме да избера друг предмет. Но за мен това е дискриминация! Реших, че няма да оставя така нещата и писах до министерството", спомня си София.  

 

Усилията й не остават напразни. Просветното министерство й разрешава да положи изпита. Благодарение на нея всички ученици, които не чуват, вече могат да се явяват на матура по чужд език. Преборила конкуренцията на над 200 номинирани, сега София е сред 20-те полуфиналисти в конкурса "10-те най-изявени млади личности на света за 2015 г. 

 

В момента младата жена учи право и политология в Ирландия. В университета й има жестомимичен преводач. Ще се бори и в България глухите да имат достъп до преводач в образователните институции.

 

Претендентите ще бъдет оценявани от международно жури. Важен обаче ще бъде и вотът в интернет. Всеки от нас може да подкрепи София на сайта на организацията до 19 август.