Манипулират електронно данни към данъчните

 

Нито едно държавно ведомство не контролира инсталираните от 3 години насам уреди по бензиноколонките, които изпращат онлайн данни към приходната агенция за продадените литри гориво, пише в. "Труд". Тази дупка в контрола изскочи по време на акцията за препломбирането на бензиноколонките.


“Има един проблем, който нормативно не е под контрола на Българския институт по метрология и Държавната агенция. Той е т. нар. “хакване” на сървъра, т.е. командването на данните по компютърен път от сървъра в бензиностанцията. Това е нещо, което ние по закон не проверяваме, но сме установили, че има там манипулации, които респективно ощетяват потребителите”, заяви икономическият министър Божидар Лукарски.


От министерството уточниха, че по дистанционен път са манипулирани уредите на бензиноколонките, които отчитат горивата. От НАП отказаха коментар пред “Труд”.
Експерти обаче посочиха, че преди да се инсталират, въпросните уреди трябва да са проверени от Българския институт по метрология. От института контрираха, че европейските регламенти позволяват, когато производителят даде международна гаранция, че уредът мери вярно, българските власти само да заверят тази оценка. Такъв бил случаят и с устройствата за бензиностанциите, пише вестникът. 

 

Държавната агенция по метрологичен надзор предлага да се задължат собствениците на бензиностанции да засичат броячите на колонките в дневник и с изненадващи проверки агенцията да сверява данните от дневника с уредите и с изпратените към НАП данни.

 

От вчера у нас бензин А 95 и дизелът поевтиняха с 2 ст. за литър. За пръв път от март 2009 г. цената на суровия петрол се срина под 40 долара за барел на борсата в Ню Йорк. Прогнозите са, че ще продължи да пада и може да стигне 32 долара. 


Едва 84 уреда от 9726 проверени разходомери по бензиностанциите към 16 ч. вчера или под 1% са с констатирани отклонения над допустимите норми между отчитаното и реално зареденото гориво. Това съобщи Министерството на икономиката вчера. Неизправните уреди са маркирани със знак “Х”.

 

Още водещи заглавия от днешните вестници гледайте във видеото!