Десетки туристи се оказаха на косъм от задушаване по време на почивката им

 

Пожар в голям хотел в Банско. Десетки туристи на косъм от задушаване. Инцидентът станал миналата нощ, когато заради гръмотевица или повреда в инсталацията, хотелът потънал в гъст дим. Стигнало се до евакуация на хора, а част от гостите на хотела се оплакаха от неадекватна реакция отстрана на персонала.  


За това семейство с бебе последната им лятна почивка се превръща в най-големия им кошмар. В два през нощта задушлив дим обхваща стаята им.

 
„Аз обличах бебето. Съпругът ми слагаше мокри кърпи под вратата. Опита се да огледа в коридора откъде можем да излезем, но нямаше начин да се мине. Опитахме се да отворим да проветрим, нямаше шанс и започнахме да блъскаме прозореца”, обясни Пламена Босовска.


„Не можеше да се диша. Ако отвориш вратата за външния коридор и се помъчиш да излезеш, не можеш да дишаш, просто ти прилошава на секундата. Не можеш да минеш, не можеш да вървиш, не можеш да видиш нищо. Умираш буквално”, спомня си още Пламена.


Семейството счупило прозореца на стаята си, за да не се задуши. Разказват, че сами повикали пожарната, тъй като от хотела им отказали съдействие.


„Още в началото като се обадих на рецепцията на вътрешната линия и на рецепцията човекът ми каза, обясних му в 419 стая сме, има пожар, къде се намира пожара и той вика: „В момента не е удобно, може ли да се обадите утре”, обяснява Димитър Босовски.


„За да ни извадят, пожарникарите бяха с кислородни и маски и още един път искам да им благодаря за това, че ни спасиха и нас и детето, защото ние благодарение на тях успяхме да излезем”, казва с благодарност Пламена Босовска.


В ситуацията на Димитър и Пламена се оказали още десетки туристи евакуирани във фоаето на хотела. По думите им нищо в хотела, относно противопожарната безопасност не било наред.


„Не знам дали има сирена или нещо такова, не се чу. Нито имаше осветление в коридора аваррийно. Нямаше ток, единственото, което имаше е дим”, добавя Димитър Босовски.


От хотела за Новините на Нова обясниха, че пожар не е имало, а само дим и че на всички туристи  е оказано адекватно съдействие острана на персонала.Уточниха още, че имат паник бутона и той е бил задействан.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортери: Лина Пъргова, Екатерина Николова