Някои от активите на румънския президент са замразени

Съдебният процес по обвинения в корупция на румънския премиер Виктор Понта ще започне в понеделник, съобщи БГНЕС. Лидерът на социалдемократите, който  отрича да е виновен, ще бъде първият румънски ръководител на правителство, който ще се изправи пред съда докато все още е на власт.

 

Румънската агенция за борба с корупцията обяви повдигането на обвинения в четвъртък като съобщи също, че някои от активите на Понта са замразени като тяхното освобождаване ще зависи от резултата на делото.

 

Обвиненията датират от периода 2007-2011 г., когато премиерът е работил като адвокат. Разследването предизвика много призиви за оставката на Понта, но до сега той отхвърля тази възможност. В неделя той обяви, че се оттегля като лидер на партията си докато тече разследването срещу него.

 

Прокурорите обвиняват Понта в получаването на подкуп, равен на 55 000 евро от своя приближен политик и член на парламента Дан Сова, който е обвинен в злоупотреба с власт, но няма да се изправи пред съда заради имунитета си. Сова до сега е бил назначаван от Понта за министър три пъти, преди да подаде оставка през 2014 година.