Инцидентът е станал снощи около 01:00 часа през нощта

 

Бедствие в Асеновград. Десетки къщи са застрашени от струтване след активизирането на огромно свлачище. Няколко семейства вече са евакуирани от асеновградския квартал „Горни Воден”.

 

Мощен тътен от падащи скали  разтърсва малко преди полунощ десетки къщи и панически събужда хората в тях. С ужас виждат, че улицата пред домовете им я няма, а къщите им висят във възудха.

 

„Стана един гръм и излязох на тересата, гледам вече сме увиснали на пропастта. Събудихме комшиите, имаше паника. Жените тук цяла нощ реваха”, разказва Тамер Шефкедов.

 

„Къде да бягам? Направо си събудих децата и се преместихме към комшиите. И не съм спала цяла нощ. Никой не е спал. Само малкото го оставихме да лежи там да спи. До преди малко не бях спокойна. Направо треперих”, обяснява Фатмагюл Халил.

 

От тази триетажна къща, чийто стълби и част от оградата вече ги няма, полицаите са евакуирали две семейства. Едното с малко дете.

 

„Страхувам се, защото нашите три къщи са свързани подред. Двете са калкан и нашата с гаражите са свързани и се страхуваме, да”, казва Фития Ахмед.

 

Преди седмица общината в Асеновград започнала спешно да изгражда подпорна стена, за да укрепи пътя, тъй като пропадал заради свлачищни процеси. Хората не веднъж предупредили техника на строителната фирма, че къртенето на скалите е опасно.

 

„Недейте да къртите, че ще разместите пластовете и ще ми срутите къщата. Той ми каза така имам си план госпожо, имам си проект, който е направен от проектанта, имам си и срок за изпълнение. Аз не мога да спра строежа”, обяснява Фатмагюл Халил.

 

„Всичко това е от некачествено строителство”, на мнение е Архам Мюмюн.

 

„Не, няма грешка, по-скоро има някои непредвидени обстоятелства, които и геологията не може да ги предвиди. Виждате какви огромни скали. Никой не е предполагал, че по този начин вертикално ще се срутят”, обяснява Вакрил Запрянов, собственик на строителната фирма.

 

Свлачището скъса галвния водопровод на „Горни Воден” и кварталът остана без вода. Комисия от общината прецени, че обитаването на къщите е опасно и разпореди пет семействата да напуснат домовете си за седмица.

 

„Аз тази вечер нито има къде да спя, нито има къде да си сготвя, нито къде да се изкъпя”, обяснява Тамер Шефкедов.

 

„По възможност или да отидат при свои близки, или ние като община ще видим варианти за тяхното настаняване”, казва гл. инж. Атанас Тошев от Община Асеновград.

 

Живеещите в още шест къщи на същата улица остават откънати от света.  

 

Повече по темата гледайте във видеото.