След разследване на Нова, съдът видя манипулации в бюлетини в Баните

 

Първи касирани избори. Съдът видя опорочен вот и манипулации в бюлетини в смолянската община Баните, където кандидатът на ГЕРБ спечели кметския стол с малко над 30 гласа преднина. Още преди седмица главният му опонент Велин Фиданов, сигнализира на Нова, че вотът е контролиран и купен. Индийска нишка по родопски. Разкрития на Нова в разследване на Марин Николов.


Контролирал ли е някой изборите по време на балотажа в община Баните? Това вълнува тези дни всеки от 470-те хиляди жители на 10-те родопски села край Смолян. Гласоподаватели от село Оряховец разказаха, че активисти на новоизбрания общински кмет Милен Белчев от ГЕРБ са им се похвалили, че знаят за кого са гласували.


„Оказа се, че знаят аз за кого гласувам. В 9 часа ми се обади непознат номер със заплахи, че съм гласувал за опонента”, разказва потърпевшият Иван Николов.


Как се контролира вот? Всяка бюлетина има пореден номер – един в горната част и един идентичен долу. По правило горният номер се къса и остава на кочан в комисията, още преди да се даде празната бюлетина за гласуване. Долният се къса при сгъната бюлетина след гласуването. В село Оряховец напротив – членовете в секцията са давали на хората бюлетини без да късат горния номер, а после те са ги пускали в урните заедно с него. Така всеки член на комисията е могъл да запомни кой под кой номер е гласувал. А при преброяването – и да види кой за кого е гласувал. Попитахме хора от комисията неволно или нарочно са оставяли бюлетини с номерата.  


След сигнала на загубилия на балотажа независим кандидат-кмет Велин Фиданов съдът преброи бюлетините и видя, че тези с нескъсани номера в секцията са повече от половината.


„Такова тежко нарушение е сериозно опорочаване на изборните резултати. По делото не беше оспорено твърдението в жалбата, че единият от кандидат кметовете – в случая заинтересованата страна Милен Белчев, е работодател на около 50 човека, разбирайте и семействата им в село Оряховец, което създава възможност за наличието на контролиран вот по този начин”, обясни председателят на Административния съд в Смолян Игнат Колчев.


Според жалбата на Фиданов свидетели са видели бюлетини извън секциите, предлагани и предварително попълвани в полза не другия кандидат – купуване на гласове по схемата, известна като "индийска нишка" – верига, в която всеки купен избирател гласува с внесена отвън бюлетина и изнася друга за следващия.


„Предлагаха ми пари да внеса друга бюлетина и да изнеса друга”, добавя Иван Николов.
Без да коментира има ли умисъл, съдът потвърди данните за липсващи бюлетини.


„До 22001283 липсваха четири или пет бюлетини, които не се намериха в поредицата. Съответно не знаем къде са. Не знам къде са тези бюлетини. Принципно и по закон, когато бюлетината е оставена с кочан, а не е откъснат въпросният горен номер. Така или иначе в указанията, които са дадени от ЦИК – методическите указания, там е посочен един алгоритъм, който в случая с това дело е нарушен”, обяснява председателят на Административния съд в Смолян Игнат Колчев.


Новоизбраният с 30 гласа преднина кмет Милен Белчев отрече да е знаел, че номерата на бюлетините трябва да се късат. Отрече и да е купувал гласове срещу предварително попълнени бюлетини.


Изборите са опорочени, категоричен е съдът. Ще остане ли Белчев кмет след всичко това - още не знаем. Той заяви, че ще обжалва съдебното решение.


Повече по темата гледайте във видеото.