Според турски медии звездата е откраднала мотиви от песен на известен кюрдски музикант

 

 

Британската сензация Адел обвинена в плагиатство. Според турски медии и фенове на кюрдската музика певицата е откраднала мотиви от песен на известен кюрдски музикант. Подобната мелодия звучи в песен от новия албум на Адел. 

 

Съмненията за плагиатство взривиха социалните медии, а фенове публикуват сравненията между двете песни онлайн. Според тях песента на Адел „Преди милиони години” наподобява на музиката от песента „Привързаност към болката” на кюрдския изпълнител Ахмет Кая, който почина преди 15 години. 

 

От световната сцена се пренасяме у нас, където подобни примери не липсват. 

 

 Поп-фолк певицата Гергана дори получи „Златен скункс” от „Господари на ефира” за песента си „Твоите думи”, която се оказа досущ като песента „Всички те имат танкове” на палестинската хип-хоп изпълнителка Шадиа Мансур. 

 

Възмущението дойде от факта, че оригиналната песен разказва за войната в Газа, което се разминава драстично с текста и визията на видеото на родната изпълнителка. 

 

Подобен казус имаше и с песента на Каффе – „Лорейн”. Мотиви от нея се срещат в още четири различни песни. 

 

Последствия за изпълнителите им няма. Съдът трудно може да реши подобен казус, защото законодателството в сферата във всяка страна е различно. Има обаче критерии, по които се определя кога една песен е крадена. 

 

Когато повече от четири такта от самата песен има прилика в музиката от песента, която е оригинална и песента, която се твърди, че е оригиналната”, обясни музикалния продуцент Слави Тецанов. 

 

Музикантите са скептични, че съдът може да реши подобен проблем. Според тях дори и Адел да бъде осъдена, за нея нищо няма да се промени.