"Патологичната ревност е израз на много тежки комплекси", коментира директорът на психиатрията в Курило

 

Още по темата

„Ревността е универсална. По нашите територии сме толератни към проявите на ревност. Ние сме хора, които сме склонни да прекрачваме линията на личното пространство. А всеки човек има нужда от лично пространство. Когато жената е по-добре финансово, това може да породи ревност и гняв в мъжа”, коментира в студиото на „Здравей, България” психиатърът Цветеслава Гълъбова, директор на психиатрията в Курило.


Повод за изказването ѝ стана семейната трагедия, при която мъж уби жена си и 5-годишната им дъщеря в Пловдив. 24 часа след убийството наяве излязоха нови факти - оръжието е закупено наскоро, но все още не се е установило откъде. Една от версиите, по които се работи, е убийство от ревност.


Съсед на семейството разказа, че никога не е чувал да има скандали в семейството. Родителите винаги били усмихнати и мили. Благой бил шофьор на бензиностанции.


Според друг съсед двамата съпрузи имали търкания помежду си, но не споделяли с никого за проблемите си. Освен това Сапунджиев и съпругата му живеели разделени от два месеца.


„Патологичната ревност е израз на много тежки комплекси. Той има изискващо поведение. Много трудно се живее с такъв човек. Те намират повод за ревност в най-елементарни действия. Патологичният ревнивец може да стигне до такива крайности. У нас сексуалната и любовната култура предполагат, че ревността е толерирана”, коментира още психиатърът Цветеслава Гълъбова.


По думите ѝ при комплексирания човек, когато реши да извърши убийство, той спира да мисли логически.

 


„Трябва да се направи цялостна преценка за това какво се е случило. Но става въпрос за изключително сбъркан човешки характер. Психопатията, личностното разстройство, не са психиатрични в общия си характер. Това е невъзможност да се овладеят импулсите. Една стабилна личност със стабилни личностни устои няма как да постъпи така. Това подлежи на корекция, но трябва да бъде осъзнато от човека”, обясни още психиатърът Цветеслава Гълъбова.


По думите ѝ почти няма семейство, което да е потърсило брачен консултант.


„Този случай е тежък, защото става въпрос да посегнеш на собственото ти дете. За мен като личност става въпрос за тежък личностен разпад”, добави Цветеслава Гълъбова и обясни, че мъжете са по-ревниви от жените.


„Мъжът насилник разбира, че нещо не е много наред и не му дава гласност. А жените, които са подложени на насилие, са склонни да защитават насилника си, защото ги е срам да признаят в каква ситуация са попаднали”, обясни още тя.


Репортер: Благой Бекриев

 

Припомнете си още по темата: