Инвеститорите са надяват на допълнителни мерки за стимулиране на икономиката

Цените на петрола в понеделник продължиха положителната тенденция, а инвеститорите се надяват Европейската централна банка (ЕЦБ) и Централната банка на Япония да предприемат допълнителни мерки за стимулиране на икономиката, което ще даде тласък на търсенето на фона на глобалното свръхпредлагане на петролния пазар.

Още по темата

 

Тази сутрин мартенските фючърси на петрола тип Брент се повишиха с 1,08% до 33,2 долара за барел. Цената на суровия лек петрол WTI се увеличи с 0,71 % до 32.42 долара за барел, информира РИА "Новости", цитирана от БГНЕС.

 

Миналата седмица президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че регулаторът може да реши да промени паричната си политика на следващото заседание на банката през март. Промяната би се дължала на слабите данни за инфлацията в еврозоната. По думите му „ЕЦБ има силата, решителността и ангажимента” да действа.

 

На този фон инвеститорите засилиха надеждите си, че Централната банка на Япония на заседанието си в четвъртък (28 януари) ще предприеме допълнителни мерки за подкрепа на икономиката.

 

В същото време десетилетно дъно на цените на петрола и по-евтини горива в България, но по нашенски. Договарят ли се едните за сметка на другите? Гори ли конкурентен огън между бензиностанциите в страната?


По данни на Българската петролна и газова асоциация при дизела почти половината от цената, която плащаме на бензиностанциите, са данъците, а над една четвърт е суровината. И когато се добавят биокомпонентът и маркетингът, остава под 1% печалба. От бензина големите вериги печелят малко повече – 1,1 на сто. По-малко са разходите за маркетинг и за суровина, но са по-високи данъците.


Още по темата гледайте във видеото.