В него могат да кандидатстват автори между 12 и 22-годишна възраст

„Шарли Ебдо” обяви началото на ежегодния си конкурс за есета на автори между 12 и 22-годишна възраст.

 

„Искаме лудост, оригиналност, непочтителност. Не можем да оставим тъгата да има монопол върху френската литература”, заяви руският писател и сътрудник на френското сатирично издание Игор Гран, който оглавява журито на конкурса.

 

Темата на конкурса е „Какво ще стане ако матурите бъдат заменени със …” ("Et si on remplaçait le bac par...") и той е отворен за френскоговорящи младежи от всяка страна в света, обясни Гран пред френското радио, цитирано от "Франс прес" и БГНЕС.

 

Журналистите и карикатуристите в седмичното издание ще оценят пратените есета, които не бива да са по-дълги от 2 страници, като ще бъдат избрани 3-ма победители. Те ще получат по 1000 евро награда.

 

"След джихадистката атака срещу офисите на изданието на 7 януари 2015 г., при която загинаха 12 души, в редакцията са получени много спонтанни рисунки на млади хора със свободен дух", заяви редакторът в „Шарли Ебдо” Лоран Сорису в интервю за вестник „Ла Паризиен”.

 

По неговите думи литературната награда „ще продължи диалога между това поколение и „Шарли” – вестник, който много хора откриха след атаките”.

 

„Искаме да помогнем на младите да оставят задръжките си на възраст, в която все още всичко е възможно”, допълни Сорису.