Мними прокурори предлагали да „оправят дело” за убийство срещу 70 000 лева

 

Полицаи и служители на ДАНС със зрелищна спецакция пред  търговски център на столичния булевард "Александър Стамболийски". Двама души са задържани при операцията. Те са оказали съпротива. В болница е откаран тежко ранен в крака полицай. Не е пострадал от оръжие. 

 

Highslide JS
Снимка: Николай Василковски
 

Става дума за трима опитни измамници, които са действали от името на реално съществуващи прокурори от Софийска градска прокуратура. Поискали са подкуп от чужденец, за да помогнат негови близки да избегнат правосъдието по „втория начин”.

 

От прокуратурата потвърдиха за Новините на Нова, че при спецоперацията са задържани две лица, представящи се за прокурори, които са обещали на извършители на убийство в София „оправяне на дело“. Искали са 70 000 лева. 

 

„Изнудвачите са искали подкуп, представяйки се за прокурори от Софийската градска прокуратура. Те са искали подкуп от родственик на задържани лица. Лицата са се представяли с имена, каквито притежават действителни прокурори, заяви Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, на брифинг в сградата на ДАНС. 

 

При разследването са използвани СРС-та.

 

„Сигналът е получен в ДАНС преди 3 дни. Близки на изнудвания имали проблеми. „Прокурорите” се свързали с лицето и му предложили помощ”, заяви прокурор Стоил Тойчев, ръководител на Специализираното звено „ Антикорупция“. 

 

По думите му измамниците представили документи от Софийската градска прокуратура. За около 20 дни изнудваният им дал 55 000 лева на три транша. Трябвало е да има и четвърти транш от още 15 000 лева.

 

 „Изнудвачите работели от името на известни прокурори. Използвали са обществените нагласи, че всичко в съдебната система се решава по „втория” начин”, коментира прокурор Тойчев.

 

„Организацията е била сериозна, с доста лични срещи, изграждане на алиби. На пострадалото лице са предоставени документи с логото на СГП. След като лицето е било убедено, че тези хора могат да помогнат на близките му в рамките на около 10 дни, лицето им е дало сума в размер на около 55 000 лв.", допълни прокурорът. 

 

Самата акция е подготвена експресно за около 48 часа. Мобилизирани са спецполицаи, тъй като не било ясно дали измамниците ще са въоръжени.

 

„Извършителите били добре подготвени. Десет пъти сменили мястото, където да се извърши престъплението”, заяви шефът на Дирекция „Вътрешна сигурност" Румен Ганев. 

 

Двамата изнудвачи са около 30-годишни, били са невъоръжени. Издирва се още един.

 

Въпреки че зрелищната акция е извършена на оживено място в натоварен час, хората наоколо не са разбрали почти нищо.

 

 

Репортери: Десислава Георгиева, Николай Василковски

 

Вчера в друг столичен мол - този на бул. "Цариградско шосе", маскирани и въоръжени мъже нападнаха инкасо автомобил и откраднаха около 400 000 лева. Припомнете си случая тук: