Новите правила изненадаха както зрелостниците, така и техните учители

 

Родители ще следят за преписване на матурите. Новата мярка беше предложена от просветното министерство.


И тази година с главна роля срещу преписването ще са камерите за видеонаблюдение. Но освен тях срещу непозволените методи за взимане на изпит ще се  включат и около 3000 родители. Те ще помагат да квесторите при наблюдението и провеждането на зрелостните изпити.  
Държавният зрелостен изпит ще се състои от 41 въпроса, от които първите 20 са по български език.


Месец до матурите и месец до завършването на училище. По-строги правила и повече контрол. Това ще посрещне зрелостниците в деня на един от най-важните им изпити.


„Включваме в контрола за матурите по трима родители на училище”, обясни образователният министър Меглена Кунева.


Нови правила в името на честната игра.

 

Още по темата

„По-скоро родителите биха могли да ни дадат по-голяма подкрепа да се справим”, на мнение е Мария Чакърова, 12 клас.


„Изпитът е за учениците, не и за родителите”, на мнение е Ричард Каровски от 12 клас.


Вяра в новата идея нямат и учителите.

 

"Не мисля, че тълпа от проверяващи би могла да промени нещата. Нещата трябва да се променят не отвън навътре, а отвътре навън, тоест, децата да се научат да пишат самостоятелно, честно да се отнасят един към друг, защото това е изпит, който показва тяхната подготвеност по една тема и колкото и да се стараем да ги контролираме винаги се намира още нещо по-ново, което би могло технически да им помогне да преписват, ако това е целта им", обяснява учителката по български език и литература Росица Зиновиева.  

 

Ако искаш да препишеш, винаги има начин,  в това пък вярват учениците. Даниел и Ричард няма да използват допълниtелни устройства, но са запознати със схемите.


„Разбира се, всеки е приписвал. Няма ученик, които да не е преписвал”, казва Ричард Каровски от 12 клас.


„Царският пищов е най-разпространен, слагат слушалки”, споделя Даниел Гелишев от 12 клас.


Незабележимите микрослушалки са сред най-често използваните устройства за преписване.


„Подсказва се масово. В стаите има разговори и някой път самите учители казват отговори на дадени места”, споделя Спас Димитров от 12 клас.


И тук идва мястото на родителите. Те ще се избират от настоятелствата. След това ще ги одобряват учителите и директорът. Бащите и майките на зрелостници, обаче, няма да имат право да пазят изпитваните.  


„Родителите ще присъстват на запечатването и отпечатването на всяка зала, при отварянето на паролата за изпита, при размножаването, при камерите за наблюдение и участие в санитарните възли”, обяснява зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.


Изненадани от идеята за кратко били и родителите.


„Бях шокирана, защото смятам, че зрелостните изпити изискват сериозна професионална организация, но и отговорността е на самите зрелостници”, смята Ева Борисова от Асоциация „Родители”.


И това не е всичко. След дни предстоят още мерки срещу преписването. Част от тях ще бъдат абсолютна тайна и ще ги знаят само няколко човека в държавата.


И така всички тези мерки очакват дванайсетокласниците на 18-ти и 20-ти май, когато ще се проведат матурите по български език и втората по предмет по избор.

 

Репортери: Мия Димитрова, Екатерина Николова