Надявам се да видим тази принцеса още веднъж на сцената на конкурса, написа Александър Рибак

„Моят победител е България”. Това написа във Facebook певецът, цигулар и композитор Александър Рибак, който записа рекорд в „Евровизия“ през 2009 г., когато спечели първото място с най-много точки в историята на конкурса.

 

„На първо място, моля ви, спрете да говорите за политика! Това е конкурс за песен и така се случи, че и Украйна, и Русия тази година имаха хубави песни”, пише Рибак.  

 

Освен това норвежецът остро критикува залаганията преди конкурса. 

Още по темата

 

„През 2009 година аз бях фаворит по време на залаганията и тогава също ги мразех. В „Евровизия” на всеки трябва да бъде даден равен шанс. Белгия, Холандия, Армения, Испания и други държави пострадаха от това, че останаха недооценени в залаганията. Никога няма да бъде справедливо, докато има залагания”, смята Рибак. 

 

Той коментира и че няма причина да се оплакваме от системата на гласуването, която е една и съща от 2009 година, а именно 50/50 – зрителски вот и оценки на журито.  

 

„Миналата година Италия беше фаворит на зрителите, но се класира трета, защото журито отсъди, че песента не е достатъчно добра”, пише Рибак. 

 

Музикантът коментира, че публиката винаги ще гласува за този, който най-много я е впечатлил, докато журито е там, за да се увери, че наистина добрите песни имат шанс.

 

„ПОБЕДИТЕЛЯТ: Украйна беше фаворит и на публиката, и на журито. Нищо чудно, защото това беше искрено изпълнение, което надскочи всички култури. И повярвай ми, тази победа е МНОГО важна за бъдещето на „Евровизия”, защото хората разбират, че е възможно да спечелиш конкурса със сериозна песен”, пише норвежецът. „Очевидно не съм против купонджийските песни и силните балади, но мисля, че още следващата година ще бъде много по-разнообразна след успеха на Джамала. Браво!”

 

„ПОБЕДИТЕЛЯТ ОТ ЗРИТЕЛСКИЯ ВОТ: Русия! ПОЗДРАВЛЕНИЯ! Като изпълнител и композитор, мисля, че да забавляваш милиони сърца е най-важното в „Евровизия”. А Сергей спечели най-много сърца. Въпреки това журито искаше по-модерна песен тази година, иначе никой не може да оспори, че това момче направи най-доброто шоу.

 

Освен това, да имаш най-богатия продуцент и най-скъпата промо кампания и шоу, няма да ти помогне, ако не направиш страхотно представление. А изпълнението на Сергей беше НЕВЕРОЯТНО! С една малко по-модерна, актуална песен и малко по-добър текст, можеш да спечели и журито и зрителите!”. 

 

Рибак коментира и победителя на журито. 

 

„Това е най-добрият глас, който съм чувал на „Евровизия”. И тъй като нямаше ясен победител сред песните тази година, мога да разбера, защо журито избра тази. Радвам се, че когато нови страни са поканени да участват в конкурса, те дават най-доброто от себе си. Благодаря ти, Австралия!!!”, пише Рибак


 
„МОЯТ ПОБЕДИТЕЛ: България! Ето кое е забавното около „Евровизия”: хората може да спорят кой трябва да е победителят, кой какво заслужава, но винаги ще имаме песни, които ни докосват. И за мен това беше България. В края на финала виках като луд за това момиче и песента ѝ и сега изпълнявам дълга си на фен на „Евровизия“ и правя конспирации колко повече точки щеше да получи тя, ако беше пяла към края на програмата, ако сайтовете за залози не я бяха провалили и ако България беше по-популярна страна в конкурса. Но заради това четвърто място сега, България е приемана по-сериозно и наистина се надявам да видим тази принцеса още веднъж на сцената на „Евровизия”, заявява Рибак.

 

Редактор: Ина Григорова