Покривът на сградата изведнъж нараснал с над 120 кв.м

 

Съмнителни ремонти за хиляди левове държавни пари. Разследване на Нова разкрива как покривът на къщата-музей на поета Никола Вапцаров в Банско магически нарасна с над 120 квадрата. А общината плаща за ремонта на несъществуващия размер. 

Още по темата

 

Баща и син, племенници на големия поет, повече от 20 години водят война с Община Банско за къщата-музей, която държавата им върнала с реституция. Семейството иска обезщетение за неправомерно ползване. Общината отвръща, че е платила куп пари за подръжката на музея през последните 10-ина години и иска да се приспаднат от дълга й. Дава фактури за ремонти от 2005 до 2012 г., а съдебна експертиза изчислява над 277 000 лева разходи.

 

И тук излизат наяве скандалните сметки – четири поредни години покривът на сградата се ремонтира от една и съща фирма, въпреки че още първия път тя дава 5 години гаранция. 

 

Първият ремонт е през 2007 г. и се прави на целия покрив от 371 квадрата. През следвашата година, неясно как, са ремонтирани 493 квадрата. Няма отговор как покривът е нараснал със 122 квадрата.

 

Директорът на музейния комплекс – Светла Барякова, каза пред камерата на Нова, че не тя е човекът, който трябва да отговаря за ремонтите.


Нейният предшественик пък обясни, че са правени много ремонти, минало е много време и... „едва ли има разминавания“.


Екипът на „Разследване“ се обърна и към кмета на Банско, който е страна по съдебните битки за музея.


„Ако не е редно, естествено, този, който е съставил тези документи, апелирам да си получи заслуженото наказание от правораздавателните органи. Абсолютно не защитавам никого в случая“, категоричен е Георги Икономов.

 

Целия репортаж на Марин Николов гледайте в неделя в предаването "Разследване".