Жестокото убийство на депутатка потресе страната

Трагичният инцидент с британската депутатка Джо Кокс предизвика шок във Великобритания. Тя издъхна от раните си, след като бе простреляна и намушкана с нож. Убийството посред бял ден стана причина за прекратяването на кампаниите за предстоящия референдум дали Великобритания да остане в Евросъюза, или не. 

 

По темата

41-годишната депутатка от Лейбъристката партия Джо Кокс е била нападната преди среща с избиратели. Тя е била застреляна и намушкана няколко пъти с нож. Недалеч от мястото на нападението е бил ранен и 77-годишен мъж. Засега не са известни мотивите на арестувания за дръзкото посегателство 52-годишен мъж. 

„Пълните подробности от случилото се все още не са ясни и докато не бъдат установени фактите, няма да правя изявления. Напълно уместно е прекратяването на кампаниите за референдума”, заяви министърът на вътрешните работи на Великобритания Тереза Мей. 

Британски медии цитират очевидци, според които нападателят викал: "Великобритания над всичко!" Това е и името на крайнодясно политическо движение. Джо Кокс успя да си спечели уважение, както у дома, така и по света, на само с хуманитарната си дейност и социална ангажираност, но и с активната кампания в полза на оставане на Лондон в ЕС. Това накара и двата лагера за предстоящия идната седмица референдум да прекратят временно кампаниите си.

„Изгубихме истинска звезда. Тя беше много борбен и състрадателен парламентарист, с голямо сърце. Хората ще са много, много натъжени от случилото се. Ние прекратяваме кампанията за референдума и мислите на всички ни ще бъдат със семейството на Джо”, коментира министър-председател на Великобритания Дейвид Камерън. 

„Обединеното кралство е пример за спокойна политика и се надяваме, че британците ще могат да направят демократичния си избор в спокойна и сигурна обстановка следващата седмица”, заяви председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум. 

Не е ясно какво въздействие ще окаже убийството на насрочения за 23 юни референдум. Според някои анализатори то може да даде тласък на проевропейския лагер. Последните проучвания показват превес на привържениците на така наречения „Брекзит”.

 

Репортери: Николай Барулов, Любомир Бюяджиев