Ще се стремим към екологично развитие, заяви Си Цзинпин

"Китай ще задълбочава непреклонно всеобхватните реформи, ще въведе стратегия за иновационно развитие, ще се стреми към екологично развитие, ще действа повече за благото на народа и ще се отвори повече за света".

По темата

Това заяви китайският президент Си Цзинпин на срещата на върха на "деловите 20" (Б-20) в Ханчжоу преди започващата утре в източния китайски град двудневна среща на върха на 20-те водещи икономики в света (Г-20).  

Той беше категоричен, че Китай е в състояние да поддържа средно високи темпове на икономически растеж и ще продължи с реформите.  Китайският президент подчерта, че Китай "трябва да следва свой път на развитие", като необходимите реформи включват повишаване на конкурентоспособността на прекалено раздутите и неефективни икономически сектори. Необходимо е да бъде поставено по-голямо ударение върху науката и иновациите, допълни Си, цитиран от БТА и ТАСС.

Си Цзинпин проведе и среща с американския президент Барак Обама.  Двамата са обсъдили различията между САЩ и Китай във връзка с териториалните спорове на Пекин в Източнокитайско море, киберсигурността и положението с човешките права в азиатската страна.

Китай трябва да се съобрази с неотдавнашното решение на международен арбитражен съд срещу териториалните му претенции в Източнокитайско море, подчертал Обама. Той дал да се разбере, че Съединените щати ще работят с всички държави в Източна Азия за придържане към принципите на международното право, за безпрепятствена законна търговия и за свобода на корабоплаването и прелитането на самолети.

Американският президент призовал още Китай да спазва двустранното споразумение в областта на киберсигурността, както и човешките права, включително религиозната свобода.