Вотът в квадратчето „Не подкрепям никого” ще се брои за действителен глас

В студиото на „Здравей, България” ЦИК показа образците на бюлетините за националния референдум, както и тези, с които ще гласуваме за президент на страната. 

„Новото в бюлетината ще бъде квадратчето „Не подкрепям никого”. Той ще се брои за действителен глас, но не се разпределя пропорционално към никоя от кандидатпрезидентските двойки. Това ще увеличи активността на избирателите, но няма да се отрази при разпределянето на гласовете”, поясни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

По темата

Всеки един от избирателите може да се провери на страницата на ЦИК дали личните му данни са използвани за подкрепата на партии за вота. Ако се установи нарушение, може да подадат жалба в Комисията за личните данни.

„ЦИК няма законодателна инициатива. Можем да дадем само препоръки за промяна в Изборния кодекс”, добави говорителят на ЦИК.

А могат ли личните ни данни да си използват неправомерно за регистрация на партия за вота?

За да бъде регистрирана, една партия или инициативен комитет, трябва да събере 2500 подписа. Всеки може да провери на сайта на ЦИК дали името му фигурира в някой от тези списъци. И за трети поредни избори, не един и двама се откриват там, където твърдят, че не са се записвали.

Само за няколко часа около 10 души се оплакаха в социалните мрежи, че личните им данни са били откраднати и изпозлвани, без разрешението им. Не знаят и как някой се е добрал до тях. И тримата мъже, които с изненада са установили, че подкрепят партията на Митьо Пищова, са от Разградско.

Докато за Митьо Пищова са възможни един-два неверни подписа, останалите обвинени в кражба на лични данни категорично отричат това да е вярно. Така например хората на Жорж Ганчев от Христиан-социалния съюз върнаха обвиненията и заявиха, че това е "ария на клеветата" и става дума за инцидент.

Повече по темата гледайте във видеото.