Вероятно тя ще срещне сериозна съпротива заради близките връзки на Рекс Тилърсън с Русия

По темата

Новоизбраният президент на Съединените щати Доналд Тръмп ще номинира за държавен секретар изпълнителния директор на корпорацията „Ексън Мобил” - Рекс Тилърсън. Това съобщават близки до Тръмп, цитирани от американски телевизии.

За тази кандидатура се говореше от няколко дни насам, но вероятно тя ще срещне сериозна съпротива при одобрението в Сената заради близките връзки на Рекс Тилърсън с Русия.

Той се е срещал няколко пъти с президента Владимир Путин, който през 2013 г. го удостои с руски държавен Орден за дружба за приноса му за укрепване на сътрудничеството в енергийния сектор. 

"Аз мисля, че това е нелепо. Мисля, че това е още едно извинение. Не го вярвам". С тези думи Доналд Тръмп отвърли заключението на ЦРУ, ФБР и други американски разузнавателни служби, че Русия е използвала хакерски атаки и други методи, за да повлияе на изборния резултат в полза на милиардера.

Тръмп също така невярно твърди, че този проблем не е бил обсъждан по време на кандидатпрезидентската надпревара. Сега група от сенатори от двете партии иска разследване на Конгреса за руското влияние върху американските избори.

Тръмп също така невярно заявява, че демократите, а не разузнавателните служби твърдят, че Русия се е намесила в изборния процес.

"Не знам кой го твърди. Мисля, че демократите го твърдят, защото те понесоха една от най-големите загуби в политичекката история на страната и честно казано, мисля, че те го твърдят и това е нелепо", заяви Тръмп. 

Твърдение, което ще е проблем за отношенията между президент и неговите разузнавателни служби, когато Тръмп влезе в офис. Изглежда, че той не вярва на техните заключения. Всичко това поставя под въпрос избора на Тръмп за негов държавен секретар – бившия шеф на петролната компания "Ексон Мобил" – Рекс Тилерсън – известен с близките си отношения с Кремлин и Владимир Путин.

Сенаторът от Флорида Марко Рубио написа в Twitter: “приятел на Путин не е качество, което търся в държавния ни секретар”.

Репортер: Ясен Дараков