Парламентът на Шотландия пък символично отхвърли плана на премиера Мей за излизане от Евросъюза

Великобритания решава! Само след няколко часа парламентът ще гласува дали да разреши на кабинета да започне формалния процес по излизане от Евросъюза.

По темата

Дебатите по закона, който ще упълномощи кабинета да води преговорите по Brexit са на финалния си етап. Депутатите от долната камара на парламента трябва да гласуват до 22 часа тази вечер българско време. Ако бъде приет, законът ще позволи на премиера Тереза Мей да задейства член 50 от Лисабонския договор, с което формално да започне 2-годишните преговори за излизане на Великобритания от Евросъюза.

Долната камара на британския парламент обсъжда финалните поправки на закона за Brexit, сред които и ключовите принципи на преговорите по излизане.

Лидерът на опозиционните лейбъристи вече призова своите депутати да гласуват "За" закона, независимо дали поправките, поискани от партията му, са приети или не. За същото се обяви и министъра по Brexit.

Вчера парламентът на Шотландия символично отхвърли плана на премиера Мей за излизане от Евросъюза. Медиите написаха, че това демонстрира разногласията в Обединеното кралство.

След като законът за Brexit бъде приет в Камарата на Общините в Лондон, той отива в Камарата на Лордовете, която ще се събере на 20-и февруари.

Репортер: Николай Барулов