Наказанието му беше понижено от осем на пет години затвор

Върховният касационен съд върна за ново разглеждане делото срещу шофьора, убил две деца край Лесидрен.

На 11 август 2015 година при нелегална гонка с над 120 километра в час Филип Михайлов прегази три деца, които вървели встрани от пътя. Две от тях - Велислава Цанкова и Марино Цветанов - загинаха на място, а третото беше ранено.

По темата

Окръжният съд в Ловеч осъди Михайлов на осем години затвор при строг режим. На водача беше забранено да управлява моторно превозно средство за период от 10 години. Присъдата обаче беше обжалвана и Апелативният съд във Велико Търново намали наказанието на пет години. Срокът, в който Михайлов няма право да шофира, също беше намален – от 10 до седем години.

Тричленен състав на Върховния касационен съд определя аргументите на въззивната инстанция за намаляването на присъдата като неправилни.

„Преместването на пострадалата Цанкова на няколко метра от мястото, където тялото й се е било установило след удара с автомобила, по никакъв начин обективно и субективно не е насочено към спасяване на живота й. Когато смъртта е била неминуема кратко време след нараняването, какъвто е настоящият случай, отпада привилегированият състав, тъй като обективно помощта е била безпредметна.

Според съда призоваването на децата от страна на подсъдимия да се обадят на тел. 112 не представлява действие по оказване помощ на пострадалите, но дори и подсъдимият да беше се обадил лично на телефон 112 и съобщил за произшествието, това поведение в конкретния случай  не може да обоснове извод, че е направил всичко, зависещо от него, за оказване помощ на пострадалия/пострадалите”, посочват от ВКС.

Върховните съдии пишат още, че опитът „да отместят автомобила и извадят пострадалия Марино Цветанов, но след като видели колко е тежко състоянието му, решили, че е по-добре да не го пипат“, сочи само на намерение да се окаже помощ на пострадалия.

Решението на ВКС не може да се обжалва.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.