Кога мандатът за съставяне на кабинет ще бъде връчен?

Първи тур на консултации при президента и все по-голяма яснота за имената на бъдещите министри. Какво ще получат коалиционните партньори на Бойко Борисов и кога мандатът за съставяне на кабинет ще бъде връчен.

По темата

Преговорите за съставяне на новата власт се проведоха днес в централата на ГЕРБ. По всичко личи обаче, че съставянето й ще се забави във времето. Три часа, след като се събраха в централата на ГЕРБ, бъдещите партньори излязоха, за да съобщят, че конкретните имена ще бъдат оповестени друг път. Обещаха обаче да спазят срока кабинетът да бъде гласуван на 4-и май, както и коалиционното им споразумение да бъде подписано в следващите дни.

Имаше и малко конкретика от бъдещото коалиционно споразумение, а именно, че двамата коалиционни партньори ГЕРБ и „Обединените патриоти” ще могат да отзовават свои министри, особено ако свалят политическото си доверие от тях.

Все пак единственото сигурно име в бъдещото правителство е това на Бойко Борисов.

Кулоарните слухове донесоха много имена за бъдещи членове на кабинета. Като вицепремиери според мълвата ще бъдат Томислав Дончев, Лиляна Павлова и двама патриоти – Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. Според слуховете Министерството на финансите вероятно ще се поеме от Владислав Горанов. Теменужка Петкова ще остане начело на енергетиката, Ивайло Московски на транспорта и Калин Георгиев – на вътрешните работи. Според слуховете за здравеопазването ще отговаря Даниела Дариткова, образованието отново ще се падне на депутата Милена Дамянова. Ивелина Василева ще остане начело на екологията.

Според сегашните слухове министерските постове на „Обединените патриоти”, ще бъдат социалното министерство, на икономиката, на туризма и на културата. Слуховете спрягат Искрен Веселинов за социалната политика и Славчо Атанасов за министър на културата. А за Министерството на правосъдието се спрягат две възможни имена – на бившия председател на Народното събрание Цецка Цачева и на Екатерина Захариева. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.