В САЩ яденето на плацента започва да набира популярност от 70-те години на миналия век

През последните няколко години все по-чести са случаите, при които родители изяждат плацентата.

По темата

Тя се счита за биологичен отпадък и се изхвърля в контейнери за биологични отпадъци. Възможно е да бъде получена от родителите, но трябва предварително разрешение, пише vesti.bg. Също така лекарите преглеждат дали цялата е излязла от тялото на жената, защото ако остане парче, е възможен фатален край.

В интернет има клипове, които показват как майки готвят временния орган, който се появява по време на бременността, за да снабдява детето с кислород и хранителни вещества.

Защитниците твърдят, че това помага на майките да произвеждат мляко.

Те се позовават на проучване от 1954 г., в което 86% от анкетираните майки, изпитващи затруднения при кърменето, са споделили, че след изяждането на плацента на прах проблемите им се облекчили. Но това проучване често е оспорвано заради неточността му.

В някои култури има обичай жените да заравят тази част от себе си и след това да засаждат дърво върху нея. В древен Египет е имало специален йероглиф, а племето Ибо в Нигерия и Гана я смята за мъртъв близнак на новороденото.

В САЩ яденето на плацента започва да набира популярност от 70-те години на миналия век.

Там има и международна мрежа, която цели промяна на мнението на хората по света.

Дори звездата Ким Кардашиян публикува в блога си през 2015 г., че пие хапчета от плацентата си с идеята да се бори със следродилната депресия.

"Помислих си - защо не? Какво имам да губя? И като казвам "ям плацентата си" не означава, че ще я режа като пържола и похапвам, както между другото, правят някои хора. Тя е замразена, изсушена и превърната в хапчета", написа тогава тя.

Източник: vesti.bg