Тя ще трябва 2 пъти в седмицата да се подписва в полицията

Турските власти пуснаха Мира – момичето, арестувано заради съмнения за връзки с клон на ПКК -организация, обявена от Анкара за терористична. Новината съобщи за NOVA посланик Надежда Нейнски.

СНИМКИ НА МИРА И ПРИЯТЕЛЯ Ѝ ВИЖТЕ ТУК

По темата

Мира Абдулселямоглу обаче е с мярка подписка и не може да напуска Турция. Тя ще трябва 2 пъти в седмицата да се подписва. Момичето е получило обвинение за пропаганда за терористична организация.

Посланик Нейнски обясни, че за майката Веселина, която беше освободена още сутринта, няма препятствие да се прибере в България. Обсъждано е до насрочването на делото Мира да остане в Измир, при близки на семейството. Засега обаче и тримата са в Турция. 

„Семейството е ангажирало адвокат”, обясни Нейнски. Към държавата обаче не е отправяна молба за правна помощ. 

Мира, приятелят ѝ Джоузеф, който е британски гражданин, и майка ѝ Веселина са били арестувани преди 7 дни, докато са на почивка в курорта Дидим. 

ОСВОБОДИХА ЕДНА ОТ БЪЛГАРКИТЕ, АРЕСТУВАНИ ЗА ТЕРОРИЗЪМ В ТУРЦИЯ (ВИДЕО+СНИМКИ)

За ареста стана ясно едва снощи. Часове наред властите в Турция отказваха всякаква информация. 

В Турция веднага пристигнал бащата Яшар Абдулселямоглу, който е преподавател в Софийския университет. 

„Това е абсурд. Просто няма нищо общо между нейните писания и твърденията на властите”, заяви за NOVA Абдулселямоглу.

Британецът обаче остава в ареста. Джоузеф Робинсън от години е любопитен за службите. През 2015 година заминава за 3 месеца в Сирия, където работи като медик. Преминава и Военно обучение. 

ДВЕ БЪЛГАРКИ СА АРЕСТУВАНИ В ТУРЦИЯ ЗАРАДИ СЪМНЕНИЯ ЗА ТЕРОРИЗЪМ

Мира и Джоузеф имат връзка от 2015 година. На 13 юли двамата качват снимки в социалните мрежи, че тръгват към Бодрум и властите веднага се задействат. Малко преди това службите са получили анонимен сигнал, че в една от вилите в града са настанени 3-ма членове на терористичната организация ПКК. 

Иззети са телефони, лаптопи, фотоапарат и видеокамери. Започва щателна проверка и на социалните мрежи. 

Мира има постове и снимки в социалните мрежи, сред които се отличават призиви за независим Кюрдистан, както и думи като: „Можеш да убиеш кюрд, но никога няма да убиеш Кюрдистан”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.