Младият мъж е обвинен за жестокото убийство в Борисовата градина

Софийският градски съд пусна на свобода Йоан Матев, обвинен за жестокото убийство в Борисовата градина. От най-тежката мярка - задържане под стража, съдът му наложи най-леката - подписка. 

2 ГОДИНИ СЛЕД УБИЙСТВОТО В БОРИСОВАТА: Доказателствата сочат към Йоан Матев

Moтивът на съда е, че е изтекъл законовият срок за задържането му. По време на убийството Йоан е бил непълнолетен, затова и предвиденото в закона наказание е намалено под минимума. Властите нямат право и да го задържат под стража за повече от 8 месеца. Срок, който е изтекъл преди две седмици. Досега прокуратурата е трябвало да вкара делото в съда, каза съдията в процеса.  

Ще излезе ли на свобода обвиненият за убийството на ученик в Борисова градина?

Младият мъж все още не може да си тръгне от ареста, тъй като предстои прокуратурата да протестира решението на съда. Другата седмица ще бъде взето окончателно решение. Делото е насрочено за 14 ноември.

Втори юни 2015 г., малко преди да чуе сирените в памет на Христо Ботев, едно 15-годишно момче е намушкано смъртоносно. В Борисовата градина.

24-ти февруари 2017 г. - полицията посочи кой, според тях, е извършителят. Две години след убийството арестуваха Йоан Матев и го обвиниха.

Осем месеца след ареста Йоан Матев чу, че трябва да излезе на свобода. Чу и че съдът няма друг избор, защото законовият срок за задържането му е изтекъл. Срок, в който прокурорът е трябвало да вкара делото в съда, но не е успял.

Преди да излезе от килията обаче Йоан Матев ще трябва да изчака още едно съдебно решение – на втората инстанция. Тогава ще се реши окончателно дали той ще чака делото си на свобода. Това решение чакат и близките на убития Георги.

А кога делото срещу Йоан Матев ще влезе в съда, все още не е ясно.

Две години след убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина прокуратурата смята, че Йоан Матев е вероятният извършител. Причината - макар по намереното оръжие да няма отпечатъци или ДНК, всички доказателства водели именно към него. Подкрепят ги и показанията на брат му Марсел - човекът, който е завел полицаите при захвърления в шахта нож. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.