„Непрекъснато доплащам медикаменти”, оплака се Нана Гладуиш от Фондация „Една от 8”

Неправителствени организации искат оставката на здравния министър Кирил Ананиев заради напрежението около мораториума за нови лекарства. Според една от пациентските организации този мораториум обрича хората на смърт. Той ще засегне пациенти с някои видове болести - левкемия, белодробна фиброза, ревматоиден артрит, рак на млечната жлеза и други. Самият Ананиев през почивните дни заподозря протестиращи, че изпълняват корпоративни интереси.

Ананиев: Мотивите на президента за ветото са несериозни

„Страшно много ме обидиха думите на здравния министър. Аз тук съм в качеството си на пациент, както и на представител на пациентска организация „Една от осем” – фондацията, която създадох преди четири години за жени с рак на гърдата. Аз и моето семейство сме инвестирали стотици хиляди левове. Нека здравният министър да назове тези, зад които стоят корпоративни интереси. По скоро аз се питам кой се опитва да манипулира нас – пациентите?”, заяви в студиото на „Здравей, България” Нана Гладуиш от Фондация "Една от осем".

Пациентски организации: Проектобюджетът на НЗОК за 2018 г. обрича болни на смърт

„Аз бих се присъединил към приказките, че има елемент на спекулация. И според мен се спекулира повече с това, че се подлага на риск животът на пациентите, отколкото с това, че се въвежда някаква мярка, която не е прецедент в Европа и е въведена в много страни. Аз съм убеден, че няма да останат пациенти без съвременно лечение”, коментира проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Екатерина”.

По думите му в България отношението на финансите, които се изразходват за лекарства, спрямо парите, които се изразходват за доболнична и болнична помощ, е много по-висок отколкото средните за Европа. В различните държави парите, които се отпускат за лекарства, варират между 13 и 17%, а у нас те са около 30 на сто.

"ДУПКА" В БЮДЖЕТА НА НЗОК: Липсват 35 млн. лв. за лекарства

„Едно ново лекарство за по-малко от 5 години няма как да докаже дали е ефективно”, добави проф. Генчо Начев.

„Аз работя на трудов договор на максимален осигурителен праг, както и на друг договор, където плащам осигуровки. Имам допълнително здравно осигуряване. Два пъти съм се лекувала, при това не в България. Два пъти съм била онкопациент и съм идвала тук за едни последващи терапии. Непрекъснато доплащам медикаменти”, възмути се Нана Гладуиш.

По първоначални намерения от 2018 г. Здравната каса е трябвало да започне да осигурява 10 различни препарата за пациенти с тежки заболявания. Тези първоначални намерения обаче засега няма да станат факт, защото в проектозакона за бюджета на фонда е записано, че няма да плаща за нови лекарствени продукти, няма да сключва договори и за нови клинични пътеки и процедури с болниците.

Целия разговор гледайте във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.