Защо процесът се отлага от месеци?

Две години, след като кмет блъсна с джипа си дете, процесът срещу него буксува. Майката на 6-годишния Ивайло от Трън, който оцеля по чудо след тежките травми, се готви за протест пред парламента. Защо делото се отлага от месеци?

„Джипът ме натисна и някак си върна назад”, разказва пострадалият Ивайло Николов.

„Спукан далак, разкъсан и смачкан черен дроб. Детето ми се бореше със смъртта”, разказва Анита Глъбова, майка на Ивайло.

Ноември 2015 г. 6-годишният Ивайло е пометен от джип пред училището в Трън. Зад волана е бившият кмет на града Станислав Николов, който разказва, че детето се е блъснало само в задната страна на колата. Тази версия се опитват да лансират и разследващите в Трън. Поне в началото. След като осветлихме случая обаче, истината се оказа друга. Разследването претърпя пълен обрат.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Кмет, блъснал дете, се отказа от поста си

„Автотехническата експертиза доказва със сигурност, че детето не се е блъснало в джипа само, а джипът го е блъснал. Водачът е имал и видимост, и техническа възможност да спре”, обяснява говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Премиерът Борисов пък изрази възмущението си от поведението на кмета, блъснал детето. Въпреки това, втора година присъда няма. Според майката на Ивайло, делото се бави умишлено.

„Четири месеца аз чакам присъда, след като са налице всички доказателства за вината на шофьора. Присъдата се очакваше на 12-и януари. Отложи се делото. Съдебно-медицинският лекар не дойде. Има три искания на неговия адвокат и те се удовлетворяват. Четвърта експертиза, при условие, че три от експертизите доказват вината на шофьора”, казва Анита Глъбова, майка на Ивайло.

Свидетели са заплашвани да мълчат по делото срещу кмета на Трън

Притеснява се, че делото може да се потули, защото бившият кмет имал позиции.

„Както в Трън се наложиха на институциите и казаха, че няма доказателства, приключи досъдебното производство. Аз няма да чакам повече. Това чакане е един истински ад за мен. Но този, който е извървял този път и е страдал като мен, може да го каже”, заканва се майката Анита Гълъбова.

От съда в Трън коментираха, че законът е спазен и делото се отлага по процесуални причини. Ако на 9-и февруари, когато е следващото заседание, отново няма присъда, Анита ще отиде със сина си пред парламента.

„И няма да се помръдна докато не дойде някой да ми каже, че това дело ще се проведе веднъж завинаги, с всички вещи лица и въз основата на доказателства, ще се изчете решение на съда и присъда. Кога? Кога ще има решение на съда”, заканва се Анита Глъбова, майка на пострадалия Ивайло. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.