Сергей Лавров нарече твърденията за руска намеса "боклук"

Разраства се скандалът около отровения във Великобритания бивш руски шпионин Сергей Скрипал. След като във вторник премиерът Тереза Мей официално обвини Русия, в сряда Москва отказа да сътрудничи на разследването, докато не получи проба от използваното вещество.

Междувременно Русия за пореден път отрече, че е замесена в отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

ОЗХО е силно обезпокоена от отравянето на бившия руски шпионин в Англия

Руският външен министър Сергей Лавров нарече твърденията за руска намеса "боклук". Така той отговори на ултиматума на Великобритания, който изтича в полунощ. Тереза Мей поиска обяснения, защо произведено в Русия нервнопаралитично вещество е било използвано срещу бившия руски шпионин.

Тереза Мей: Много вероятно е Русия да стои зад опита за убийство на Скрипал

Руският външен министър се оплака, че на страната му е бил отказан достъп до информацията за нервнопаралитичното вещество. 

"За тези абсолютни резонни, правно-обосновани искания в съответствие с Конвенцията за химическите оръжия, получихме неясен отговор, което ни наведе на заключението, че ни отказват искането", коментира Лавров. 

Във вторник премиерът Тереза Мей обяви, че ако няма задоволителен отговор от Русия до полунощ, тогава Лондон ще смята, че Москва е използвала незаконно сила. 

Великобритания подозира Русия за отравянето на Сергей Скрипал

Разузнаването и полицията разследват твърденията, че 14 смъртни случая във Великобритания може би са свързани с Русия. 

38 души са били прегледани от лекар, след като са били в района, където бяха отровени бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. 

Дъщерята на Скрипал пристигнала от Русия във Великобритания в деня преди с баща си да бъдат намерени в безсъзнание на пейка в Солсбъри. И в момента състоянието им остава критично. 

 

Репортери: Александрина Аврамова, Ина Гълъбова

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ" ЧЕТЕТЕ ТУК

Какво знаем за случая до този момент:

* Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безпомощно състояние на пейка в град Солсбъри на 4 март.

* Скрипал е бивш руски агент, който през 2006 г. е осъден на 13 години затвор за шпионаж в полза на Великобритания. 4 години по-късно е един от четиримата затворници, освободени от Москва в замяна на 10 руски шпиони, задържани от ФБР.

* Скрипал се установява в град Солсбъри, Великобритания.

* Съпругата на Скрипал, по-големият му брат и синът му починаха през последните 2 години. Според семейството част от тях са умрели при мистериозни обстоятелства.

* Британското разследване сочи, че Скрипал и дъщеря му са отровени с нервнопаралитичното вещество „Новичок”. То е разработено в бившия Съветски съюз през '70-те и '80-те години.

* „Новичок” е силно токсично нервнопаралитично вещество. Той е четвърто поколение отровен газ, чиито съставни части са селскостопански химикали. „Новичок” предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и ограничаване на въздушните пътища, което води до смърт от задушаване. Една от основните причини да се произвеждат тези вещества е, че техните съставни части не са забранени.

* Великобритания настоява Москва да даде обяснения по случая. И предупреждава, че ако това не се случи, ще вземе ответни мерки.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.