Столтенберг: Всички страни от НАТО подкрепиха ударите в Сирия. Хейли: Тръмп е готов да удари отново, ако Асад използва химическо оръжие

Съветът за сигурност на ООН отхвърли внесен от Русия проект за резолюция, осъждаща западните удари по Сирия. 

Страните-членки на НАТО напълно подкрепиха ракетните удари на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в Брюксел след приключване на извънредното заседание на Съвета на Северноатлантическия алианс.

САЩ и съюзници атакуваха Сирия (ОБОБЩЕНИЕ)

„Всички членове на алианса подкрепиха ударите в Сирия“, каза той.

Столтенберг смята, че тези удари няма да попречат на политическото урегулиране в Сирия. “Не, точно обратното, ако ние мълчаливо гледахме как се използва химическо оръжие, това можеше да подкопае политическия процес. Ние ясно изразихме подкрепа за политическия процес, няма военно решение на конфликта“, каза той.

Българското правителство: Използването на химическо оръжие е военно престъпление

Северноатлантическият алианс призовава Русия да осигури участието на Дамаск в Женевския процес за политическо урегулиране на конфликта в страната.

„НАТО напълно подкрепя усилията на ООН за политическо решение на конфликта в Сирия. Призоваваме всички членове на СС на ООН да потвърдят своите ангажименти. Призоваваме най-вече Русия да изпълни своите ангажименти и Сирия да вземе участие в Женевския процес“, каза той.

Как се стигна до ударите в Сирия?

Ударът на САЩ и техните съюзници е отслабил потенциала на Дамаск да използва химическо оръжие, смята Столтенберг. „Според оценката на САЩ, Великобритания и Франция това е била много успешна операция, която значително е отслабила потенциала на Сирия за използване на химическо оръжие“, каза той, подчертавайки, че „в същото време това е бил силен сигнал, който може да доведе до отказването от химическото оръжие в бъдеще“.

Столтенберг приветства пристигането на експертите от ОЗХО в Сирия, но смята, че тяхната мисия няма да може да проясни напълно ситуацията с химическата атака, за която се твърди, че е извършена в сирийския град Дума на 7 април.

Атака от въздуха срещу Сирия (ОБЗОР)

НАТО приветства пристигането на експертите на ОЗХО в Сирия. Призовавахме за това отдавна. Но е важно да се разбере, че експертите на тази организация могат да кажат само дали е имало химическа атака. Те не могат да определят кой стои зад нея, без да имат мандат за това“, каза Столтенберг.

Американският президент Доналд Тръмп е готов да нареди нови удари по Сирия, ако сирийският лидер Башар Асад отново използва химическо оръжие, заяви на извънредното заседание постоянният представител на САЩ в световната организация Ники Хейли.

„Нанесените удари по Сирия са ясно послание: САЩ няма да позволят на Асад да продължава да използва химическо оръжие... тази сутрин разговарях с президента Тръмп и той каза, че, ако сирийският режим отново използва отровен газ, САЩ са готови да действат“, каза тя. 

ВСИЧКО ЗА УДАРИТЕ В СИРИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.